Grondgebruik

De gemeente Winterswijk is in september 2019 gestart met het project Grondgebruik. Met dit project wordt het gebruik van gemeentegrond geregeld. Het project wordt wijk voor wijk uitgevoerd en is gestart in de wijk Bargerbosch. Ook is het mogelijk om een aanvraag in te dienen om gemeentegrond te kopen. Op deze manier kunt u uw tuin vergroten.

Aanvragen

Bent u eigenaar van uw woning en wilt u een strook gemeentegrond die direct grenst aan uw tuin kopen of wellicht huren? U kunt via een digitaal formulier de aanvraag bij ons doen:

Aanvraag kopen of huren gemeentegrond

Wij beoordelen vervolgens of het mogelijk is om de gemeentegrond aan u te verkopen. Bij de beoordeling bekijken we wat de functie is van de strook gemeentegrond. Ook houden we onder andere rekening met de volgende criteria:

 • Groenstructuur
 • Verkeersveiligheid en sociale veiligheid
 • Rechte en logische kadastrale grenzen
 • Mogelijke toekomstige ontwikkelingen
 • Kabels en leidingen

Wat zijn de mogelijkheden?

 • Kopen van de gemeentegrond
  Gedurende het project een grondprijs van € 75,- per m². Na afloop van het project zullen andere prijzen gaan gelden. De grondprijs is kosten koper. Dit betekent dat de
  overdrachtsbelasting en de notaris- en kadasterkosten voor uw rekening komen. Doordat het project wijk voor wijk wordt aangepast is het mogelijk om de bestemming van de verkochte stukken gemeentegrond in een bestemmingsplanwijziging per wijk aan te passen. Hiervoor wordt een bijdrage van € 100,- in rekening gebracht.   
   
 • Huren van de gemeentegrond
  Onder voorwaarden is het ook mogelijk om de gemeentegrond te huren. De huurprijs bedraagt € 6,30 m² per jaar, met een minimumprijs van € 75,- per jaar.    
   
 • U kunt een beroep doen op verjaring
  Als de gemeentegrond al geruime tijd als tuin wordt gebruikt kan er sprake zijn van verjaring. Hierover leest u meer in onze flyer over verjaring op deze pagina.
   
 • U kunt de grond weer beschikbaar stellen aan de gemeente
  Heeft u geen interesse in aankoop of huur van de gemeentegrond of kan de grond niet worden verkocht? Dan dient u de grond weer beschikbaar te stellen aan de gemeente. De gemeente neemt de grond dan weer in beheer. Wij maken persoonlijke afspraken met u over het teruggeven van de grond.

Project Grondgebruik

Met het project Grondgebruik wil de gemeente het gebruik van gemeentegrond samen met inwoners regelen. Het komt voor dat inwoners stukjes gemeentegrond gebruiken als hun eigen tuin. Het gaat om grond die direct grenst aan het perceel van inwoners. In sommige gevallen is er voor dit gebruik een afspraak gemaakt, in andere gevallen is er (nog) niets geregeld. In de gevallen waarin dat nog niet zo is, wil de gemeente die afspraak alsnog maken. Als het mogelijk is krijgen inwoners bijvoorbeeld de gelegenheid om gemeentegrond te kopen.

Door dit project wordt het gebruik van gemeentegrond voor iedereen op dezelfde manier geregeld. Dit zorgt voor rechtsgelijkheid tussen inwoners.

Kosten

Gedurende het project een grondprijs van € 75,- per m². Na afloop van het project zullen andere prijzen gaan gelden. De grondprijs is kosten koper. Dit betekent dat de overdrachtsbelasting en de notaris- en kadasterkosten voor uw rekening komen. Doordat het project wijk voor wijk wordt aangepast is het mogelijk om de bestemming van de verkochte stukken gemeentegrond in een bestemmingsplanwijziging per wijk aan te passen. Hiervoor wordt een bijdrage van € 100,- in rekening gebracht.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer weten over de mogelijkheden voor de aankoop van een strook gemeentegrond? Neem dan contact op met het projectteam Grondgebruik via (0543) 543 543 of stuur een e-mail naar grondgebruik@winterswijk.nl.

Foldermateriaal

Folder Gebruik Gemeentegrond beter geregeld Folder Gebruik Verjaring