Houtrook

Veel mensen vinden een open haard, vuurkorf of houtkachel gezellig. Maar wat voor de één gezellig is, kan voor de ander hinderlijk zijn. Hoe voorkomt u overlast door houtrook?

Mensen hebben bijvoorbeeld last van de geur of van het roet dat op hun spullen komt. Sommige mensen krijgen ook gezondheidsklachten door de rook.
Helaas stoken steeds meer mensen hout. Niet alleen voor de gezelligheid. Maar ook om het huis te verwarmen. Ongeveer 1 op de 5  van de Nederlandse huizen heeft een verwarming die brandt op hout.

Houtrook en gezondheid

Houtrook is altijd ongezond, voor uzelf en voor uw buren. De rook van een houtkachel bestaat uit een mengsel met veel verschillende stoffen. In de rook zitten bijvoorbeeld fijnstof en roet. Houtrook veroorzaakt luchtverontreiniging. En niet zo’n beetje ook. Wist u dat twee uur hout stoken even veel fijnstof in de lucht brengt als een auto die van Amsterdam naar Milaan rijdt? Als u hout stookt, komen er ook giftige stoffen vrij en stoffen die kanker kunnen veroorzaken. Ouderen, kinderen en mensen met gevoelige longen of hartklachten zijn extra gevoelig voor de effecten van rook.

Waar kunnen uw buren last van hebben als u stookt?

Van houtrook kunnen je buren veel last hebben. Ze kunnen er ziek van worden. Veel mensen vinden de rook ook stinken. Soms kunnen buren niet eens een raam openzetten, omdat het hele huis en alle spullen dan naar rook ruiken.

Wat kunt u zelf doen als u overlast ervaart of overlast door uw kachel wilt voorkomen?

Op https://ggdleefomgeving.nl/lucht/houtrook/wat-kun-je-zelf-doen/ vindt u tips over wat u kunt doen als u overlast ervaart. Ook staan op deze website tips om overlast van een houtkachel te voorkomen.

Overlast melden

U kunt overlast ook melden bij de gemeente. De gemeente kan meestal niets aan de overlast doen, maar houdt wel een registratie bij. U kunt uw overlast laten registreren door een email te sturen naar handhaving@winterswijk.nl. Vermeld in uw email:

  • uw naam en adres;
  • het adres van de vermoedelijke houtstoker (indien bekend);
  • omschrijving van de overlast die u ervaart;
  • op welke momenten u overlast ervaart.

Bron: GGDLeefomgeving.nl