Regenboogvlag

De regenboogvlag wordt vandaag de dag vooral gebruikt als het symbool voor de LHBTI+ gemeenschap. Het regenboogmotief is in meerdere tijdperiodes en in meerdere culturen terug te vinden.

De overeenkomst tussen degenen die de regenboog als symbool gebruikten zijn: vechten voor hun recht op bestaan, vrede en voortgang. De regenboogvlag is het symbool voor de mening ‘Ieder mens is evenwaardig en mag er zijn, én mag liefhebben wie zij of hij wil liefhebben’.

Wanneer vlaggen

Rainbow-flag-6216228_1920 (stockfoto)

Fotobijschrfit: Regenboogvlag in top.

Op allerlei speciale dagen wordt landelijk of internationaal aandacht aan LHBTI+ besteed. Hier kun je bij aanhaken door dan de regenboogvlag uit te hangen of een evenement te organiseren. Natuurlijk kun je ook het hele jaar de regenboogvlag laten wapperen! Dit doen wij ook bij het gemeentekantoor aan de Stationsstraat en het raadhuis aan het Mevr. Kuipers-Rietbergplein.

De belangrijkste data hebben we voor je op een rijtje gezet:

  • 17 mei: de International Day Against Homophobia, Transphobia and Biphobia (IDAHOT), waarvoor internationaal veel aandacht bestaat
  • Derde zaterdag van juni: Roze Zaterdag, ieder jaar in een andere stad in Nederland
  • 4 juli: de internationale Non-Binary People’s Day
  • Begin augustus: Pride Amsterdam met de Canal Parade
  • 23 september: Bi Visibility Day
  • 11 oktober: Internationale Coming Out Day
  •  Tweede vrijdag van december: Paarse Vrijdag, scholieren en sympathisanten dragen paarse kleding uit solidariteit met LHBTI+-jongeren
  •  23 november: Transgender Gedenkdag: stille tocht ter herdenking van de in het afgelopen jaar vermoorde trans-gender personen wereldwijd

Dé Achterhoekse regenboogvlag

Dé Achterhoekse vlag, ontworpen door Paul Heutinck, is sinds 2018 op veel gebouwen, bumpers, mutsen, sokken en in tuinen in de Achterhoek te vinden. De Achterhoekse vlag staat symbool voor het groen, de weilanden en de weggetjes die door het landschap lopen. Voor velen maakt deze vlag nu deel uit van de Achterhoekse identiteit.
Achterhoekregenboogvlag (ontwerp Thessa Banning)

Fotobijschrift: Achterhoekse regenboogvlag is ontwerp van Thessa Banning.

Als je het over LHBTI+ mensen hebt denkt men al snel aan de stedelijke delen van het Nederland. Zoals de Canal Pride op de grachten van Amsterdam en toch ook vaak aan de politiek in Den Haag. Maar in onze Achterhoek zijn ook vele LHBTI+ mensen. We wonen hier, werken hier en hebben hier onze gezellige leventjes met familie en vrienden. Door de Achterhoekse vlag in een ontwerp te combineren met de regenboogvlag wilde Thessa Banning zichtbaarheid geven aan alle regenboog Achterhoekers onder ons. Met de vlag kun je laten zien dat je trots bent op de Achterhoek, trots op je geaardheid en dat je iedereen dezelfde vrijheid gunt. Want in de Achterhoek mag je zijn wie je bent.

Oorsprong van de regenboogvlag

De Amerikaanse dominee James William van Kirk, heeft in circa 1890 een regenboog-wereldvredesvlag ontworpen. Van Kirk ergerde zich aan de ruzies en oorlogen tussen mensen, vanwege hun onderlinge verschillen. De kleuren van de regenboog beelden de diversiteit uit van mensen in hun herkomst, rassen, culturen en religies. Dus symbolisch voor het ideaal van wereldvrede. Ook voor Nelson Mandela was de regenboogvlag het symbool voor gelijkheid in ras, geslacht, afkomst en positie. Hij beschouwde Zuid- Afrika als zo divers als de regenboog.
Sinds eind jaren zeventig is de regenboogvlag ook geadopteerd door de homobeweging. De huidige regenboogvlag werd in 1978 ontworpen door Gilbert Baker uit San Francisco. De homo-emancipatie was rond die tijd in volle gang. Tot dan werd vaak de roze driehoek als symbool gebruikt voor de homobeweging. Dit verwees naar de roze driehoek die homoseksuele personen kregen in nazikampen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Regenboogvlag is nu positief symbool

Eind jaren zeventig wilde men afstand nemen van dit negatieve symbool en met een positief symbool doorgaan. Sindsdien is de regenboogvlag wereldwijd het symbool geworden waarmee LHBTI+ mensen met trots hun geaardheid vieren. Inmiddels zijn er ook nieuwere ontwerpen, zoals de Progress Pride-vlag, die meer inclusie en respect tonen aan alle diversiteit in de LHBTI+ gemeenschap.

(Bron artikel Regenboogvlag is nu positief symbool: Magazine Trots in de Achterhoek, geschreven door Sjany de Graaf en Thessa Banning)