Regenboogcorso, diversiteit en inclusie als thema voor een bloemenwagen

Oost Gelre en Winterswijk streven ernaar om op 11 oktober 2021 (Coming Out Day) officieel Regenbooggemeente te zijn. In aanloop daarnaartoe plaatsen we elke maand een achtergrondartikel, over zeer uiteenlopende onderwerpen. Michiel Wopereis schrijft deze maand over inclusie en diversiteit bij het bloemencorso!

In de gemeentens Oost Gelre en Winterswijk is het bloemencorso voor velen het hoogtepunt van het jaar. Inmiddels begint de corsokoorts in beide gemeentes toe te nemen. Persoonlijk ken ik die koorts maar al te goed. In 2018 bedacht ik ‘Paradijsvogels’ voor Groep Rensing in Lichtenvoorde, een corsowagen met een regenboogthema. In 2020 maakte corsogroep Vedut Nogal het kunstwerk ‘Protest’. Benieuwd naar de verhalen achter deze keuzes sprak ik met beide corsogroepen.

Thema's diversiteit en inclusie

“Het mag best wel een beetje schuren”, vertelt Martin Marneth. Hij is voorzitter bij corsogroep Vedut Nogal in Lichtenvoorde. Een corsogroep die normaliter graag ‘luchtige’ bloemenwagens wil maken voor de kunst en ter vermaak. Maar voor 2020 kozen ze voor een ontwerp van Jesse Beerten met de naam ‘Protest’. Een corsokunstwerk met allerlei protestborden met de thema’s diversiteit en inclusie. Het werk maakte nogal wat tongen los binnen en buiten de corsogroep.

Vedut Nogal - (Fotograaf Jesse Beerten) IMG_20200913_132156

Fotobijschrift: ‘Protest’ van Vedut Nogal. Fotograaf: Jesse Beerten.

Zo verging het ook Groep Rensing in 2018 met mijn ontwerp ‘Paradijsvogels’, een abstract ontwerp met zes vogelkoppen die transformeerden tot zes podia waarop dragqueens stonden te dansen. Als er een prijs zou zijn voor het meest besproken ontwerp dat jaar, dan had Groep Rensing die prijs gewonnen. “Het gonsde in Lichtenvoorde over de ‘homowagen’ van Groep Rensing”

Groep Rensing - Paradijsvogels - Fotograaf Bas Wekking_IMG_4172

Fotobijschrift: ‘Paradijsvogels’ van Corsogroep Rensing. Fotograaf: Bas Wekking.

Acutele thema's

Maar waarom kozen de corsogroepen voor deze thema’s? En hoe gingen ze om met de losse tongen?
“Voor het voortbestaan van ons corso is het belangrijk de jeugd te betrekken en hen kansen te geven. Dat doen wij door thema’s te kiezen uit de actualiteit en uit de belevingswereld van jongeren”, aldus Martin Marneth. “Het nieuws werd gedomineerd door de Black Lives Matter beweging en de diverse protesten in Amerika en ons land. Daarnaast maak ik zelf deel uit van de LHBTIQ-community, daar heb ik mijn inspiratie vandaan gehaald”, legt ontwerper Jesse Beerten uit. “Tijdens het bouwseizoen sputterden sommige bouwers een beetje over de onderwerpen van het ontwerp, maar dat leverde mooie gesprekken op en zo ontstond er meer gelijkheid en bewustwording”, aldus Martin en Jesse. “Ga met elkaar in gesprek, wees open en spreek elkaar aan als er iets vervelends gezegd wordt!” geven de mannen als tip mee.

Corso meets drag

Bij Groep Rensing in 2018 ging het eigenlijk net zo. In de bouwtent heb ik vele gesprekken gevoerd met bouwers. Er waren veel vragen over mijn geaardheid en de kunstvorm drag. Zo ontstond er meer bewustwording en begrip. Thijs Rensing, voorzitter van de corsogroep beaamt: “Bij Groep Rensing doen we graag iets controversieels, dat was voor ons Paradijsvogels. Het was tof om de twee verschillende werelden ‘corso’ en ‘drag’ aan elkaar te verbinden en zo heel wat tongen los te maken. Dat is gelukt!” Ik vind het tof dat de corsogroepen het aangedurfd hebben deze ontwerpen te bouwen. En natuurlijk geweldig wat het opgeleverd heeft: meer openheid en bewustwording, een stap in de goede richting!

Vragen of meer info?

Stuur een bericht naar iedereendoetmee@winterswijk.nl